Poljoprivreda mora biti održiva

Interes za održivost poljoprivrede pojavljuje se 1950-ih i 1960-ih godina, kada su se pojavili prvi znaci zabrinutosti za okoliš.

Danas, kada se govori o održivosti govori se o razvoju poljoprivrednih tehnologija i praksi koje neće imati štetan učinak na okoliš, koje su poljoprivrednicima dostupne i učinkovite te koje će dovesti do unapređenja u proizvodnji hrane, kako bi je bilo dovoljno za cijeli svijet, ali i kako bi bila kvalitetna i cjenovno prihvatljiva. Posljednjih desetljeća zabilježen je ogroman razvoj u poljoprivrednoj proizvodnji, što je dovelo i do značajnog porasta količine hrane u svijetu u usporedbi s 1960-im godinama. Od tada do danas, ukupna svjetska proizvodnja hrane porasla je za 145%. Čak se i u zapadnoj Europi, u kojoj je poljoprivredna proizvodnja već dugi niz desetljeća na vrlo razvijenoj i visokoj razini, proizvodnja hrane povećala za 68%.

S druge strane, u istom tom periodu je svjetska populacija porasla s tri milijarde na više od šest milijardi te upravo održiva poljoprivreda omogućava da sve manje ljudi u svijetu gladuje. Ne smijemo zaboraviti činjenicu da je obradivih poljoprivrednih površina sve manje, stoga poljoprivrednici moraju na manje površina nego prije proizvesti više hrane nego prije. I to uspijevaju.